Kinkku grillissä

Kinkku grillissä

Kovapuuhiilet toimii vallan mainiosti kinkun grillaamiseen hiilien tasaisen ja pitkän palamisajan ansiosta. Savuaromi on mieto jättäen kinkkuun sen perinteisen maun. Kinkun paistaminen hiiligrillillä tarjoaa aivan uuden kokemuksen perinteisen jouluruuan valmistamisessa. Tässä lyhyesti miten itse olemme kinkun grillanneet onnistuneesti. Liha on pysynyt kiinteänä ja kosteana ja maku ollut juuri sopivan mieto.

 

Näin onnistut:

Lämmönjakolevyn päälle kannattaa laittaa astia (esim. folio) täynnä vettä. Tämä pitää kosteuden yllä eikä liha pääse kuivumaan. Tarkista astia kerran tai kaksi paiston aikana ja lisää vettä tarvittaessa.

Laadukkailla grillihiilillä on tässäkin tapauksessa iso merkitys koska lämpötila pitää pysyä tasaisena tuntitolkulla.  Itse lisäsimme grilliin hiilien lisäksi leppäkiekkoja tuomaan hieman eri makua lihaan. Moni käyttää myös omenapuukiekkoja tuomaan lihaan hieman hedelmän aromia. 

Paista kinkku n 120 asteessa kunnes lihan sisälämpötila on 80 astetta. Tarjoile ja nauti!

Vinkki: Valmista alkupalat samalla grillaamalla siipiä 1,5 tunin verran ja nauti hyvän kastikkeen kera. 

 


2 kommenttia

  • AK

    Kompaan Jania, muistaakseni ajoin kinkun 75 asteeseen. Ei vesiastiaa eikä ollut mitään tarvetta. Mutta se mikä itselleni kolahti oli just se savun aromi mitä syntyi kun lisäilin pari omenapuukalikkaa sinne hiilien sekaan. En oo ikinä syönyt yhtä hyvää kinkkua kuin viimevuotinen oli. Täksi jouluksi teen varmaan kaksi.

  • Jan

    Grillattiin joulukinkku kesällä suurin piirtein juuri näillä spexeillä. Aikaa meni enemmän kuin mitä olisin uskonut, mutta grillin lämpö taisi olla vähän alhaisempi (n. 110), joten ei mikään suuri yllätys sinänsä. Yleensä otetaan myös kinkku ulos vahän alemmassa lämpötilassa kuin 80 (ehkä n. 70-75). Aastiaan en laittanut vettä, vaan oletin kinkusta lähtevät nesteet hoitavan homman, kuten ilmeisesti myös tekivät, koska lopputulos ei ollut mitenkään kuiva.

    Tällä kertaa taisin käyttää teidän viskikiekkoja savua varten, jossa tietenkin on vahvempi maku. Tämä myös sopi hyvin itse tekemäni vahvahkon ja makean bbq-kastikkeen kanssa, jonka sivelin loppuvaiheessa kinkun päälle.

    Lopputulos oli aivan mahtava, kinkku meni alta aikayksikön veraiden suihin, että hyvä että isäntäväki kerkesti edes siivun-pari saada. Tämä meni ehdottomasti jatkoon, ostin jo ensi kesää varten kinkin pakkaseen, harmaasuolattuja kun ei tahdo jopulukauden ulkopuolella saada mistään.

Jätä kommentti