Grillihiilillä on väliä - blogi hiiligrillauksesta ja ruuanlaitosta grillissä RSS
Vietnamin kovapuuhiilien valmistus - Matkakertomus paikan päältä
Blogikirjoitus Vietnamin käynnistämme ja Longanin, Khayan, Coffeen ja Mangroven synnyinmaasta! Sovimme syksyllä 2024 vakio hiilentoimittajamme kanssa että käydään loppuvuodesta tapaamassa heitä paikan päälle Vietnamiin. Joulukuun lopussa otimme siis lähtöpassit Suomen talvesta ja suunnattiin nokka kohti etelä-Vietnamia ja suurkaupunkia Ho Chi Minh Cityä, joka myös tunnetaan nimellä Saigon. Kostea ja kuuma maa on uskomattoman vehreä, joten puita ja kasvillisuutta on heti kaupungista päästyä isoina metsinä tien vierustasta alkaen. Kun saavuimme paikalle meille heti viitottiin puu parkkipaikan vierellä joka oli Khayaa. Eli alempana kuvassa Khaya puu josta meidän savuton kovapuuhiilemme myös valmistetaan. Khaya-puu Päästiin käynnillämme tutustumaan hiilien valmistusprosessiin ja sympaattiseen perheeseen joka on pyörittänyt...
Hirvenpaisti kamadossa
Kovapuuhiilien erot ja ominaisuudet
Jokainen hiililaatu on omanlaisensa ja tarjoaa hieman erilaisen savunmaun ruokiin. Yhteistä kaikissa on kovapuuhiilen pitkä paloaika. Hiilien tiivis rakenne tekee niistä paloajaltaan kestäviä ja mahdollistaa esim. Kamadogrillauksessa monen tunnin grillauksia, ilman että hiiliä tarvitsee lisätä grilliin ruuanvalmistuksen aikana. Laadukkaat kovapuuhiilet pitävät lämmöt tasaisina eikä grilliä tarvitse vahtia koko ajan. Kovapuuhiiligrillaus tekee grilliruuan valmistuksesta nautintoa. Toinen, yhteinen ominaisuus kovapuuhiilissä on niiden tehokas lämmöntuotto. Tiiviit kovapuuhiilet nostavat halutessasi lämmöt erittäin korkealle Kamado-grilleissä (350-400 C). Tämä mahdollistaa esimerkiksi rapeiden pizzojen valmistuksen grillissä. Nämä ovat yhteisiä ominaisuuksia kovapuuhiilissä mutta mitä eroa meidän, Sunsetin valikoimissa olevissa, kovapuuhiilissä sitten on? Lyhyesti karkeat erot ovat hiilien savunmaussa....
Savustettu Tri Tip Maminha grillissä
Naudan sisäpaisti Kamadossa
Juhlavampaa ruokaa hemmotteluun tai vaikkapa illanistujaisiin tarjoaa mehevä naudan sisäpaisti. Savuiset hiilet antavat lihaan ja lisukkeisiin sen luksusvivahteen jota ei uunista saa. Tästä todellinen juhlien kohokohta pöytään joka on lisäksi verrattain helppo valmistaa. Meillä grilliin päätyi vähän päälle kilon pala joka riittää mainiosti parille hyvin nälkäiselle kaverille tai neljän seurueelle. Kahdestaan syödessä meille jäi reippaasti yli seuraavalle päivälle. Lihan valmistelu alkaa hieromalla pintaan mausteista rubia. Liha sai maustua jääkaapissa yön yli jonka jälkeen se otettiin huoneenlämpöön pari tuntia ennen grilliin siirtoa. Edellisenä iltana laitettiin myös 6 kpl Viski chunkseja eli savustupaloja likoomaan vesiastiaan. Grilli lämmitettiin 120 asteiseksi Quebracho hiilillä jotka...
Tunnisteet
- Kaikki
- brisketti
- brisketti grillissä
- brisketti kamadossa
- grillattu kala
- Grillihiilet
- grillikalaa
- grillikana
- Hiilet
- hirvenpaisti
- hirvenpaisti kamadossa
- hirvenpaistin valmistus grillissä
- kala grillissä
- kala kamadossa
- kalan grillaus
- kalansavustus
- Kamadogrillaus
- kanaa grillissä
- kanaa kamadossa
- kasviksia grillissä
- Kovapuuhiilet
- Kovapuuhiilien erot
- Kovapuuhiilien ominaisuudet
- Lihaa grillissä
- Maminha
- Marabu kovapuuhiilet
- Naudan poskilihat
- naudan sisäpaisti
- Naudanlihan grillaus
- paisti grillissä
- Pizza
- Pizza grillissä
- Pizza Kamadossa
- quebracho kovapuuhiilet
- savukalaa
- savustettu kala
- savustettu lohi
- sisäpaisti
- yrttikana