Pizzan paisto Kamadossa
Pizza paistuu rapeaksi Kamadossa
Pizzan paistaminen Kamadossa on helppo ja nopea toimenpide. Eniten aikaa menee taikinan valmistukseen ja sen fermentoitumisen odotteluun. Pitzzataikinaan löytyy vinkkejä ja ohjeita mm. @pitsanpaistajat - Facebook ryhmästä. Jos haluaa päästä helpolla, pakastealtaasta löytyvät Fazerin pizzataikinapullat ovat saavuttaneet kohtalaisen suosion niiden hyvän laadun ja helppouden takia. Taikinapallot kannattaa ottaa sulamaan joko edellisenä päivänä jääkaappiin tai huoneenlämpöön noin 3 tuntia ennen leipomista. Taikina on hyväksyttävän sitkoa ja maku ainakin meidän perheen lasten ja aikuisten suuhun sopivaa. Pakastetaikina on täydellinen pelastaja kun tekee pizzaa mieli nopealla aikataululla eikä ole valmistellut taikinaa etukäteen. Niitä on hyvä pitää pussi tai pari pakkasessa pizzahimon varalta.
Taikinan lisäksi toinen tärkeä seikka on pizzakivi. Itse kokeilin muutamia kertoa aluksi ohuemmalla levyllä, mutta sen huono puoli oli, että pitsojen pohjat tuntuivat palavan turhan helposti kiinni kiveen. Lopuksi kivi otti ja halkesi, joten ohut kivi ei sopinut Kamado grillaukseen, eikä meidän perheen pizzojen paistoon. Kyselin toimivista pizzakivivaihtoehdoista ja sain vahvan suosituksen Biscotto di Sorrento kivestä. Kivi oli kyllä hintava, mutta täytyy sanoa, että olen ollut todella tyytyväinen hankintaan. Tällä kivellä ei pizzojen pohjat pala. Lisäksi olen käyttänyt kiven kanssa myös lämmönjakolevyä (Deflektori).
Paksu pizzakivi kestää hyvin kuumuutta ja jakaa lämmön tasaisesti
Grillin alkuvalmistelut pizzan paistoon ovat suhteellisen helpot. Jotta saadaan lämmöt tarpeeksi korkeaksi on tässä(kin) tärkeää, että käytetään korkealaatuisia kovapuuhiiliä. Ilman hyviä hiiliä lämpötiaa ei saa nostettua tarvittavalla n. 350 C asteeseen. Hyvät hiilet grilliin ja sytytys useasta kohdasta mahdollistavat nopean syttymisen. Hyviä apuvälineitä grillihiilien sytyttämiseen on esim, Suomi sytytyspalat. Meillä käytössä Quebracho hiilet mutta kaikki kovapuuhiilemme nostavat lämmöt niin korkealle että pizzanpaisto onnistuu.
Sytytyspalat helpottavat grillihiilien sytytystä
Kun hiilet ovat syttyneet, laitetaan lämmönjakolevy ja pizzakivi paikoilleen. Kamadosta kaikki räppänät auki ja sitten odotellaan, että lämmöt nousevat 350 asteeseen. Kuuma grilli on pizzan rapeuden tae.
Korkealaatuiset grillihiilet ovat pizzanpaistossa tärkeät
Pizzat asetellaan pizzakivelle ja n. 5–7 minuutin paiston jälkeen pääsee jo nauttimaan hyvistä, rapeista pizzoista. Grillin jälkilämpö kannattaa myös hyödyntää, eli pizzojen paiston jälkeen voi grilliin vaikka laittaa lihapadan muhimaan. Kaksi ruokaa yhdellä kertaa.
Kovapuuhiilillä Kamadossa valmistettu pizza
Hyviä grillihetkiä!