Naudan sisäpaisti Kamadossa

naudan sisäpaisti -

Naudan sisäpaisti Kamadossa

Juhlavampaa ruokaa hemmotteluun tai vaikkapa illanistujaisiin tarjoaa mehevä naudan sisäpaisti. Savuiset hiilet antavat lihaan ja lisukkeisiin sen luksusvivahteen jota ei uunista saa. Tästä todellinen juhlien kohokohta pöytään joka on lisäksi verrattain helppo valmistaa.

Meillä grilliin päätyi vähän päälle kilon pala joka riittää mainiosti parille hyvin nälkäiselle kaverille tai neljän seurueelle. Kahdestaan syödessä meille jäi reippaasti yli seuraavalle päivälle.

Lihan valmistelu alkaa hieromalla pintaan mausteista rubia. Liha sai maustua jääkaapissa yön yli jonka jälkeen se otettiin huoneenlämpöön pari tuntia ennen grilliin siirtoa. Edellisenä iltana laitettiin myös 6 kpl Viski chunkseja eli savustupaloja likoomaan vesiastiaan. Grilli lämmitettiin 120 asteiseksi Quebracho hiilillä jotka ovat valikoimamme vahvimman savunmaun antavia kovapuuhiiliä. Samalla kun liha laitettiin grilliin lisättiin hiilien päälle Viski chunksit antamaan lisäsavunmakua. Kostutetut savustuspalat eivät syty palamaan ja antavat savua pidemmän aikaa. Ritilän alla oli lämmönjakolevy tasoittamaan lämpöä. Meillä hiilien sytyttämiseen ollaan aina käytetty kotimaisia Suomi sytytyspaloja. Takana grillauksia reilu 100 ja aina toimineet erittäin hyvin. Mainittakoon vielä että sytytyspalat kestävät kosteutta hyvin, joten vaikka ne meilläkin aina silloin tällöin unohtuvat pihalle, ei kosteus vaikuta toimivuuteen millään lailla. 

Lämmönjakolevy kypsyttää lihan tasaisesti

Lihaan pistettiin paistomittari seuraamaan kypsymistä. Meillä käytössä oleva digitaalinen mittari on kätevä siinä mielessä, että sen saa kytkettyä puhelimeen ja seurattua lihan sisälämpöä etänä. Mittari mittaa lisäksi grillin lämpötilaa jolloin lämpötilaa voi käydä tarvittaessa säätämässä grillauksen aikana. Hiilet pitivät kyllä grillin lämpötilan tasaisena koko grillauksen ajan eikä säätöjä juuri tarvittu.

Liha siveltiin vielä BBQ kastikkeella kypsymisen loppupuolella jolloin lihan sisälämpö oli n. 50 astetta. 

 

Liha kypsytettiin lopuksi 58 asteiseksi ja otettiin 2,5 tunnin päästä pois lepäämään pyyhkeeseen käärittynä puolisen tuntia ennen syömistä. 

BBQ -kastike antaa lisäpotkua lihan makuun

Lihan kypsymisen aikana valmisteltiin perunalohkot. Perunat siirrettiin metallivuokaan ja päälle kaadettiin öljyä ja ripoteltiin hieman timjamia, chiliä, suolaa ja pippuria. Mikäli haluaa lisämakua grillipottuihin esimerkiksi tuoreyritit kuten rosmariini, rakuuna tai timjami sopii myös mainiosti maustamaan lohkoja.

Lisäksi hyvä kastike sopii kaveriksi lihan ja perunoiden kanssa. Syksy kun on, meillä valmistetiin kantarellikastike joka lämmitettiin kun perunat olivat valmiita. Perunat siirrettiin grilliin kun lihan lämpötila oli n 50 astetta ja kypsymisessä meni noin tunti. 

Tästä helppo ja taatusti arvostettu illallinen pöytään!

 

 


Jätä kommentti